Μουσείο Γλυπτικής "Νίκος Περαντινός"
Ο Νίκος Περαντινός, παιδί του Λεονάρδου Περαντινού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1910. Το 1928 φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήρι Γλυπτικής του Θωμά Θωμόπουλου, τελειώνοντας παίρνει το πτυχίο Γλυπτικής μαζί με το Χρυσοβέργειο Βραβείο, συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι. Το 1941 διορίζεται μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές εργασίες αποκατάστασης αρχαίων γλυπτών. Η δουλειά του ξεχωρίζει. Είναι δάσκαλος της απλότητας και της κλασσικής φόρμας, κατά καιρούς παίρνει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Τέλος η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 του απονέμει το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής. Μετά το θάνατό του (20 Ιουλίου 1991) δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 1045) η ίδρυση του “Μουσείου Γλυπτικής Μάρπησσας Πάρου Νικόλαος Περαντινός” με 192 γλυπτά, ανάγλυφα και σχέδια.
Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι ο Νίκος Περαντινός ιδρύει εργαστήρι Μαρμαρογλυπτικής στην Αγ. Άννα της Παροικιάς της Πάρου. Το εργαστήρι – όμορφο, κυκλαδίτικο με καμάρες – βρίσκεται πάνω στη θάλασσα. Το 1974 άρχισε να λειτουργεί κυρίως με ξένους φίλους του από το Παρίσι που τους φιλοξενούσε το καλοκαίρι και τους μάθαινε την Τέχνη της Μαρμαρογλυπτικής. Πιστεύοντας και θέλοντας να δώσει μία συνέχεια στην παράδοση της Γλυπτικής στην Πάρο, είχε δημιουργήσει αυτό το εργαστήρι. Μετά το θάνατό του συνεχίζεται το έργο του.
Σήμερα λειτουργούν εργαστήρια γλυπτικής – πλαστικής – μεταλλοτεχνίας – χαλκοπλαστικής – μαρμαρολατήπας (ψηφιδωτό) και μαρμαρογλυπτικής στην Πάρο και στην Αθήνα. Τα εργαστήρια αυτά είναι ανοιχτά για άτομα κάθε ηλικίας που αγαπούν το χώρο της γλυπτικής.
Ωράριο λειτουργίας
- Θερινό (Ιούνιος - Σεπτέμβριος): Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, πρωΐ 10.00 – 15.00 & απόγευμα 19:00 – 22:00
- Χειμερινό (Οκτώβριος - Μάιος): Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, πρωΐ 10.00 – 15.00
Εισιτήρια
- Γενική είσοδος: 2 ευρώ
Οργανωμένες επισκέψεις
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.
*Υπάρχει ειδική πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες.